Glutation (γ-glutamylocysteinyloglicyna – GSH) to tripeptyd złożony z trzech aminokwasów: kwasu glutaminowego, cysteiny i glicyny. Nazywany jest najlepszym przeciwutleniaczem, cudownym antyoksydantem czy nawet manną dla mitochondriów komórkowych naszego organizmu. Znajdziemy go w prawie każdej żywej komórce – bez jego obecności komórka umiera. Ten związek chemiczny produkowany jest przez organizm człowieka w wątrobie, ponadto syntetyzowany jest również bezpośrednio w komórce, gdzie powstaje w obecności witaminy C i N-acetylocysteiny. Naturalnie występuje w naszym organizmie we wszystkich komórkach, narządach i tkankach. Bierze udział w syntezie białek, detoksykacji a przede wszystkim naprawie naszego DNA.
Czynnikami, które wpływają na jego niedobór w organizmie to przede wszystkim:
Obecnie już powszechnie mówi się o jego niesamowitych właściwościach – odtruwającym działaniu, detoksyfikacji organizmu z ubocznych produktów przemiany materii, leków i zanieczyszczeń, zapobieganiu stresowi oksydacyjnemu, ochronie komórek przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, potężnym wsparciu układu immunologicznego, działaniu przeciwzapalnym, eliminacji ognisk rakotwórczych oraz korzystnym wpływie na syntezę białek i DNA. Niski poziom glutationu w organizmie powoduje, że komórki poddają się procesowi śmierci komórkowej (apoptozie). Często wskazuje to na stany chorobowe i spadek odporności.
Glutation został odkryty pod koniec XIX wieku, a badania nad nim trwały już od początku XX wieku. Ostatnie 30 lat to renesans w suplementacji Glutationem. Oprócz naturalnie rzecz ujmując zastosowania w medycynie i leczeniu wielu schorzeń (m.in. nowotworów, zaćmy i jaskry, autyzmu, choroby Parkinsona, Alzheimera, stwardnienia rozsianego, a nawet AIDS), początkowo stosowały go modelki i aktorki. Iniekcje poprawiały stan skóry, włosów i paznokci oraz ogólną kondycję organizmu. Aktualnie przeżywa swoje boom wśród osób które uprawiają zawodowo sport, szczególnie w sporty walki, dyscypliny wytrzymałościowe oraz sporty sylwetkowe.
Glutation to niewątpliwie środek warunkujący nasze zdrowie i wpływający pozytywnie na długowieczność. By podnieść jego poziom, należy stosować dietę bogatą w antyoksydanty czyli wszelkiego rodzaju pokarmy roślinne. Unikać źródeł wolnych rodników tj. pokarmów wysoko przetworzonych, tłuszczów trans, papierosów, alkoholu oraz paracetamolu. Pomocne jest regularne stosowanie ozonoterapii, która zwiększa poziom glutationu w organizmie powodując kontrolowany stres oksydacyjny.
Najprościej jednak po prostu suplementować glutation, gdyż niestety im jesteśmy starsi tym jego poziom ulega stopniowemu obniżeniu. W klinice ATG Medic suplementujemy glutation, wykonując wlewy dożylne oraz suplementację doustną.