ODKWASZANIE ORGANIZMU/RÓWNOWAGA KWASOWO-ZASADOWA

Równowaga kwasowo-zasadowa to stan, w którym zachowany jest odpowiedni stosunek kationów i anionów w płynach ustrojowych, warunkujący poprawne pH krwi i prawidłowy przebieg procesów życiowych. Równowaga kwasowo-zasadowa pozwala utrzymać harmonię w naszym organizmie.

Jaki jest prawidłowy zakres pH?

Stan równowagi osiągamy, kiedy zakres pH dla większości procesów przemiany materii wynosi 7,35-7,45. Wyższe pH oznacza przewagę składników zasadowych, niższe – kwaśnych.

Zachwiana równowaga kwasowo-zasadowa jest niebezpieczna dla zdrowia, szczególnie przy wartościach pH krwi niższych niż 6,8 i wyższych niż 7,8.

Zarówno kwasica jak i zasadowica mogą nawet prowadzić do śmierci.

Jakie są objawy zakwaszenie organizmu?

  • zaburzenia snubóle głowy
  • niestrawność
  • pryszcze
  • zawroty głowy
  • nudności
  • osłabienie fizyczne
  • ogólne zmęczenie
  • gorycz lub kwas w ustach
  • podkrążone oczy, cienie
  • brak koncentracji
  • depresja
  • napięcia nerwowe
  • zaparcia
  • częste infekcje
  • wypadanie włosów

Długotrwałe zakwaszenie prowadzi do rozwoju przewlekłych chorób takich jak: cukrzyca, osteoporoza, nadciśnienie, nowotwory, miażdżyca oraz zmiany zwyrodnieniowe stawów.

Jaka powinna być prawidłowa dieta?

Aby utrzymać równowagę kwasowo-zasadową dieta powinna się składać:

  • w 80% z produktów zasadotwórczych i obojętnych
  • w 20% z produktów kwasotwórczych

Należy więc zwiększyć spożycie produktów wytwarzających zasady:

  • warzyw
  • owoców
  • świeżych soków
  • sałatek
  • ziół

Zmniejszyć natomiast spożycie produktów wytwarzających kwasy takich jak:

  • kawa
  • czekolada
  • herbata
  • alkohol
  • cukier
  • biała mąka
  • mięso
  • produkty mleczne
  • papierosy
  • kakao

Jak widać smak pożywienia nie odpowiada jego działaniu. Sok z cytryny jest zasadotwórczy pomimo kwaśnego smaku, a cukier jest kwasotwórczy pomimo słodkiego smaku.

Kontrolowanie pH:

Zawsze pH moczu można kontrolować za pomocą papierka lakmusowego, najlepiej w godzinach porannych. Wartości powinny oscylować pomiędzy 6,4 a 7,2.

Jeśli stwierdzisz u siebie nieprawidłową wartość pH lub podejrzewasz zakwaszenie organizmu zapraszamy na terapie wspomagające utrzymanie równowagi kwasowo-zasadowej.

Należy pamiętać, że nadkwaśność tkanki łącznej, odgrywa ważną rolę w wielu chorobach przewlekłych. Stymuluje rozwój grzybicy i pasożytów, usposabia do występowania alergii, chorób metabolicznych, autoimmunologicznych i osteoporozy.