Czasami naszemu organizmowi nie podoba się to czym go karmimy. Wówczas zaczyna się w nim gromadzić za dużo toksyn, złogów i substancji gnilnych. Z zanieczyszczonego jelita grubego szkodliwe substancje wracają do krwi, siejąc spustoszenie w całym organizmie. Przeciążona wątroba zaczyna pracować słabiej i wolniej odtruwa ustrój. Organizm reaguje w sposób wyolbrzymiony objawami alergii pokarmowej. Zaczynają się:
- wymioty;
- biegunka;
- wysypki skórne;
- wyprysk;
- swędzenie;
- pokrzywka;
- lęk;
- bezsenność;
- zmęczenie;
- zapalenie lub bóle stawów;
- zespół jelita drażliwego;
- niestrawność;
- duszność;
- refluks;
- bóle brzucha;
- trądzik;
- zaburzenia oddychania;
- migreny;
- infekcje drożdżakowe;
- katar
Cechą charakterystyczną alergii pokarmowej jest to, że ma ona niejednokrotnie charakter wielonarządowy. Niewykryte alergie pokarmowe są w stanie wywołać wiele różnych dolegliwości często nie kojarzonych z alergią. Alergenem może być właściwie wszystko.
Najczęściej jednak uczulają:
- białko mleka krowiego;
- białko jaja (gotowanie, pieczenie czy zamrażanie nie zmniejsza właściwości uczulających jajek);
- ryby i skorupiaki;
- wołowina;
- cytrusy;
- truskawki;
- pomidory;
- kiwi;
- seler;
- pietruszka;
- orzechy ziemne;
- orzechy włoskie;
- orzechy arachidowe;
- pszenica;
- jęczmień;
- żyto;
- owies;
- cukier;
- kakao;
- czekolada;
- grzyby (pleśnie i drożdże);
- alkohol;
- soja;
- aromaty spożywcze;
- barwniki spożywcze;
- benzoesany (E210 – E219) dodawane m.in. do konserw;
- dwutlenek siarki (E220);
- tartrazyna (E102);
- glutaminian sodu (E621);
- azotan sodu (E251);
- azotan potasu (E252)
Reakcje krzyżowe
Pokarmy roślinne mogą dodatkowo reagować krzyżowo z pyłkami roślin. Na przykład alergen jabłka jest silnie spokrewniony z alergenem brzozy. Oznacza to, że pacjent u którego stwierdzono nadwrażliwość na pyłek brzozy, może reagować dolegliwościami chorobowymi po zjedzeniu jabłka.
Inne reakcje krzyżowe:
- marchew, orzech laskowy, pyłek brzozy;
- kiwi i pyłek traw;
- seler i bylica pospolita (chwast);
- banan, melon i ambrozja
Niektórych alergenów nie można zdiagnozować metodami laboratoryjnymi, ale jest to w pełni możliwe za pomocą aparatu Bicom Optima.
Nie wszystkie pokarmy wymienione bowiem jako najczęściej uczulające wywołują ostrą reakcję alergiczną związaną z aktywnością przeciwciał IgE.
Mimo to, z czasem stają się coraz większym obciążeniem i problemem dla naszego układu odpornościowego, wywołując wiele objawów alergicznych.
Dzięki aparatowi Bicom Optima możemy bezboleśnie i szybko przetestować 200 alergenów pokarmowych.
Nierzadko pod wpływem odpowiednio przeprowadzonej terapii alergenów centralnych w naszej klinice wraca tolerancja organizmu na pozostałe obciążenia. I tak, likwidując np. alergię na białko mleka możemy się pozbyć innej alergii np. na truskawki.
W klinice ATG Medic można wykonać trzy rodzaje testów alergii pokarmowych: mały, duży oraz duży rozszerzony
W skład dużego testu alergenów pokarmowych wchodzi 200 produktów:
1. jabłko | |
2. morela | 101. ocet winny |
3. banan | 102. orzech włoski |
4. wołowina | 103. mąka pszenna zwyczajna |
5. czarna porzeczka | 104. mąka pszenna organiczna, niebielona |
6. masło | 105. mąka pszenna z środkami spulchniającymi |
7. marchew | 106. mąka pszenna pełnoziarnista, organiczna |
8. kalafior | 107. drożdże piekarskie |
9. seler | 108. drożdże piwowarskie |
10. ser krowi | 109. anchois w solance |
11. kurczak | 110. bakłażan |
12. dorsz | 111. awokado |
13. cukinia | 112. bazylia |
14. ogórek | 113. jagoda |
15. jajko | 114. brokuły |
16. czosnek | 115. seler |
17. winogrona | 116. ser wegetariański |
18. szynka | 117. wiśnie |
19. orzech laskowy | 118. chili, czerwone i zielone |
20. miód | 119. cynamon |
21. kiwi | 120. czekolada |
22. jagnięcina | 121. kolendra |
23. cytryna | 122. krab |
24. sałata | 123. żurawina |
25. malino-jeżyna | 124. kminek |
26. dynia | 125. cykoria |
27. mleko krowie | 126. imbir |
28. mięta | 127. gluten |
29. mieszanka słodyczy | 128. mleko kozie |
30. pieczarka | 129. plamiak (ryba) |
31. cebula | 130. roszponka |
32. pomarańcza | 131. por |
33. pietruszka | 132. traw cytrynowa |
34. pasternak | 133. homar |
35. groszek | 134. makrela |
36. brzoskwinia | 135. mango |
37. orzech ziemny | 136. małż |
38. gruszka | 137. musztarda |
39. papryka | 138. okra |
40. ananas | 139. kapusta właściwa chińska (pak choi) |
41. płastuga (ryba) | 140. papaja |
42. śliwka | 141. orzech pekan, orzesznik jadalny |
43. wieprzowina | 142. pieprz |
44. ziemniak | 143. kasza quinoa, organiczna |
45. krewetka | 144. sałata radicchio (bordowe liście) |
46. pestki dyni | 145 rukola |
47. rabarbar | 146. szałwia |
48. ziarno sezamowe | 147. sardynki w solance |
49. szpinak | 148. szczaw |
50. truskawka | 149. mąka orkiszowa, organiczna |
51. ziarno słonecznika | 150. dynia piżmowa |
52. pomidor | 151. kałamarnica |
53. tuńczyk | 152. ziemniak słodki |
54. indyk | 153. estragon |
55. rukiew | 154. tymianek |
56. fiolka | 155. pstrąg |
57. migdały | 156. kurkuma |
58. proszek do pieczenia | 157. yam (ziemniak) |
59. kasza jęczmienna | 158. jogurt z mleka krowiego |
60. burak | 159. szparagi |
61. jeżyna | 160. liść laurowy |
62. orzech brazylijski | 161. kminek |
63. bób | 162. kardamon |
64. brukselka | 163. papryka ostra |
65. Kasza gryczana | 164.kasztan jadalny |
66. kapusta | 165.szczypiorek |
67. chleb świętojański | 166. klementynka (cytrus) |
68. orzech nerkowca | 167. goździki |
69. groch włoski | 168. koperek |
70. kakao | 169. koper włoski |
71. orzech kokosowy | 170. karczochy |
72. kawa | 171. agrest |
73. kukurydza | 172. renkloda |
74. mąka kukurydziana/ skrobia kukurydz. | 173. chrzan |
75. daktyl | 174. słonecznik bulwiasty |
76. figa | 175. jarmuż |
77. glukoza | 176. kalarepa |
78. grejpfrut | 177. kumkwat |
79. chmiel | 178.limonka |
80. soczewica brązowa | 179. orzech makadamia |
81. ekstrakt słodowy | 180. przyprawa z gałki muszkatołowej |
82. melon | 181. mandarynka |
83. proso | 182. majeranek |
84. owies | 183. gałka muszkatołowa |
85. owies organiczny | 184. oregano |
86. oliwa z oliwek | 185. papryka |
87. rzodkiewka | 186. marakuja |
88. malina | 187. jagoda Inków, miechunka peruwiańska |
89. ryż biały, długi | 188. orzech pinii |
90. ryż biały, krótkie ziarno | 189. pistacje |
91. ryż brązowy organiczny, długi | 190. granat |
92. fasola szparagowa | 191. mak |
93. żyto | 192. czerwona kapusta |
94. łosoś | 193. czerwona porzeczka |
95. mąka sojowa | 194. rozmaryn |
96. cukier biały z buraka cukrowego | 195. szafran |
97. cukier trzcinowy | 196. karambola |
98. cukier brązowy demerara | 197. anyż |
99. rodzynka | 198. karambola (owoc) |
100. ocet | 199. mandarynka |
200. arbuz |
Mały test alergenów pokarmowych obejmuje 58 alergenów:
1. jęczmień | 30. kurczak |
2. kasza gryczana | 31. baranina |
3. kukurydza | 32. wieprzowina |
4. proso | 33. cielęcina |
5. owies | 34. żółtko jaja |
6. ryż | 35 białko jaja |
7. żyto | 36. kawa |
8. sezam | 37. herbata |
9. orkisz | 38. miód |
10. pszenica | 39. cukier |
11. gluten | 40. kakao |
12. drożdże | 41. migdał |
13. dorsz+śledź | 42. orzech laskowy |
14. węgorz+małże+krew.+łosoś+sardyn.+sola | 43. orzech ziemny |
15. dorsz | 44. orzech włoski |
16. śledź | 45. jabłko |
17. makrela | 46. morela |
18. flądra | 47. banan |
19. łosoś | 48. wiśnia |
20. fasola | 49. porzeczka |
21. marchew | 50. agrest |
22. cebula | 51. winogrona |
23. ziemniaki | 52. grejpfrut |
24. szpinak | 53. cytryna |
25. pomidor | 54. pomarańcza |
26. białko mleka krowiego | 55. brzoskwinia |
27. laktoza | 56. gruszka |
28. soja | 57. malina |
29. wołowina | 58. truskawka |
Test duży rozszerzony (ponad 240 produktów) obejmuje alergeny znajdujące się w teście małym oraz dużym (łącznie).